Concerten
 
Knipscheer-orgel
 
Musici
 
 

Leiderdorps Kamerkoor

Het Leiderdorps Kamerkoor is opgericht in 1977. Na Wim van Meeuwen (1977-1997), Peter Dijkstra (1997-2004), en Gijs Leenaars (2004-2007), is Béni Csillag vanaf 2008 de vaste dirigent van het Leiderdorps Kamerkoor. Het koor brengt gevarieerde programma's met kamerkoorrepertoire en onderscheidt zich daarnaast met kwalitatief hoogstaande uitvoeringen van grote orkestbegeleide werken in kamerkoorbezetting, zoals Bachs Hohe Messe, Magnificat en Matthäus en Johannes Passion, Mozarts Requiem en Grosse Messe, Händels Messiah, Haydns Nelsonmis en het Requiem van Fauré. Een fraai voorbeeld van een groot werk in kamerkoorbezetting betrof een uitvoering van Ein deutsches Requiem van Brahms in de zogenaamde Londoner Fassung, d.w.z. met vierhandige pianobegeleiding door Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar. In 1996, 1999, 2002 en 2005 voerde het Leiderdorps Kamerkoor de Hohe Messe van Bach uit. Deze uitvoeringen kregen in de pers unaniem lovende kritieken. Het Leiderdorps Kamerkoor heeft een aantal keer succesvol samengewerkt met oude-muziekspecialist Jos van Veldhoven en het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest (nu Holland Symfonia), resulterend in concerten in Alkmaar, Haarlem en het Concertgebouw in Amsterdam.

Het Leiderdorps Kamerkoor verzorgt meerdere uitvoeringen per jaar, zowel tijdens concerten die in eigen beheer worden georganiseerd als op uitnodiging tijdens festivals of concertseries. Zo werd in 2007 een prachtig Passieprogramma met o.a. werken van Kuhnau, Grieg en Nystedt uitgevoerd in de series van Almelo (Grote Kerk), Noordwijk (Grote of Sint Jeroenskerk) en Den Haag (Kloosterkerk). Het koor schuwt ook notoir moeilijke of zelden uitgevoerde werken niet, zoals Un soir de neige van Poulenc, Trois chansons van Ravel, de Missa brevis van Kodaly , Prière van Ton de Leeuw en recentelijk Herbstlieder van Carlos Michàns.

Het Leiderdorps Kamerkoor was tot viermaal toe te beluisteren op de Concertzender met respectievelijk uitvoeringen van Bachs Johannes Passion, het Requiem van Fauré, de Petite Messe Solennelle van Rossini en Bachs Matthäus Passion.

In mei 2008 bracht het Leiderdorps Kamerkoor de Mis in As van Schubert en Psalm 95 van Mendelssohn ten gehore. In het najaar van 2008 staat een diversiteit aan wereldlijke muziek van Italiaanse componisten op het programma, zowel oud (Monteverdi, Gesualdo), als modern. Begin 2009 volgen de a capella Vespers van Rachmaninov. Ook onder de nieuwe dirigent Béni Csillag blijft het Leiderdorps Kamerkoor haar adagium, een combinatie van groot en klein werk, derhalve trouw.

(Februari 2009)

 

© Copyright Muziekinjeroen.nl | Made by: Web Revolutions | Sitemap