Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Maarten Engeltjes

Maarten Engeltjes (1984), doet al vanaf zijn vierde jaar aan koorzang. Een erkenning voor zijn bijzondere zangtalent is de selectie door sir David Wilcocks om tijdens een jongenskoren festival in Haarlem (1995) de sopraansolo te zingen in Händels Coronation Anthems. Een ander hoogtepunt is zijn medewerking als sopraansolist aan een CD-opname in Riga Dom (Letland) van o.a. Allegri's Miserere Mei.

Maarten besluit verder te gaan als countertenor en neemt lessen bij Paul Hameleers. Als zestienjarige debuteert hij in de Matthäus-Passion met een altaria. Al snel volgen vele concerten in binnen en buitenland waaronder Bach's grote meesterwerken als de Matthäus- en Johannes-Passion, Weihnachtsoratorium, Hohe Messe en vele cantates. Zo ook de grote werken van Händel als zijn Messiah, Saul, Theodora etc.

In 2003 wordt hij uit een twintigtal getalenteerde countertenoren geselecteerd door de wereldberoemde Michael Chance om deel te nemen aan een door Chance te geven masterclass. (Uitgezonden door VARA, programma 'Masterclass') In oktober van 2004 verzorgde Maarten samen met Michael Chance een avondvullend programma waarin ze duetten van Purcell en Blow ten gehore brachten, waaronder John Blow's 'An ode on the death of Mr Henry Purcell'. Dit onder leiding van Gustav Leonhardt.

Tijdens het 'Concours International de Chant Baroque' (oktober 2005) te Chimay (België) werd hij als jongste deelnemer onderscheiden met 3 prijzen: 2e prijs, Prix du Printemps Baroque du Sablon en Prix du Festival des Arts de Nantes. Door een jury bestaande uit o.a. William Christie en Jill Feldman.

Oktober 2006 wordt hij, tijdens het 'Concorso Musica Sacra' in Rome (Italië), onderscheiden met de 2e Prijs en de prijs voor jongste finalist. Jury o.a. bestaande uit de operadirecteuren van Rome, Verona, Hamburg en Gent.

Maarten Engeltjes heeft al het voorrecht gehad te werken met dirigenten als Gustav Leonhardt, Phillipe Pierlot, Peter Dijkstra, Christina Pluhar, Gabriel Garrido, Jos van Veldhoven.

In mei 2007 werd zijn debuutalbum gepresenteerd, waarop hij liederen van Dowland, Byrd en Purcell ten gehore brengt. De kritieken waren unaniem lovend. Dit album stond wekenlang in de top 10 van best verkopende klassieke cd's in Nederland.

In september 2007 studeerde Maarten cum laude met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Den haag waar hij studeerde bij Maria Acda, Manon Heijne en Michael Chance.

Voor meer informatie zie www.maartenengeltjes.com

(Januari 2010)