Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Valentina Tóth

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) heeft les op het Conservatorium in Groningen en de Ferwerda Academie. Bij Ton Hartsuiker studeert zij 20e-eeuws repertoire. Ze speelde op masterclasses en Festivalcourses piano en kamermuziek in Nederland, Oostenrijk, UK en USA. Ze won o.a. diverse 1e prijzen, een grand prix en publiekspijzen op het Damwoude-pianoconcours, Christina Concoursen en het Internationaal Muziekconcours Stockholm en als finalist van het YPF-pianoconcours soleerde ze met het EnAccord strijkkwartet. Valentina speelde solorecitals vanaf haar 12e. Ze speelde solistisch onder meer op de premičre van de Classic Express, het afscheid van burgemeester Deetman, de Hongaarse herdenking 1956-2006, voor de American Community Trust in Carnegie (Weill) Hall, New York (op haar 15e) en live op TV voor Menahem Pressler op het Edisongala 2009. Valentina speelde als gast in ensembles en orkesten uiteenlopend repertoire en ze treedt op met dwarsfluitiste Fréderique Purnot in hun Duo Spring Friends. Als pianist en celestist in Jeugd Orkest Nederland (JON) toerde ze in Nederland en Duitsland. Met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en drie koren speelde ze quatre-mains in de Saint Nicolas Cantata (B. Britten) in Noordwijk.

Ze soleerde in 2009 met het Fries Symfonie Orkest en daarna in Nederland, Italië en live op 'DVD HJSO-2010' met het Haydn Jeugd Strijkorkest in Mozart’s 12e pianoconcert. In 2011 soleert ze met De Bazuin in het moderne Concerto voor piano, percussion en brassband van David R. Gillingham. Valentina's klankwereld en ritmegevoel is verdiept door de kooropleiding en solistisch zingen in kindrollen in professionele musicals, opera's en muziektheater (ook Fries), wereldmuziek (solo op TV) en haar deels Hongaarse achtergrond. Valentina legt zich nu toe op het laten zingen van de piano.

Ze concerteert ook als toegewijd jeugdlid van het Comité van aanbeveling voor Musicians without Borders dat door oorlog getraumatiseerde kinderen met andere achtergronden kansen geeft om de kracht van muziek te ontdekken of helpt musicus te worden.

(December 2010)