Concerten
 
Knipscheer-orgel
Musici
 
 

Pietro Metastasio Ensemble

Ali Henrickson - sopraan (lb)
Roland Aalbers - piano (rb)
Janny Schotgerrits - klarinet (ro)
Mirjam Hesselink - bassethoorn/basklarinet (lo)

Op een liederenavond in de zomer van 2000 ontmoetten zeer enthousiaste en inventieve zangers, pianist en klarinettisten elkaar. Al snel kwam het idee ter sprake om de Nocturnes van Mozart nog eens uit te voeren. Na luttele weken was een ad hoc ensemble samengesteld. De naam was snel bedacht: Pietro Metastasio Ensemble, zo genoemd naar de Italiaanse dichter en librettist Pietro Metastasio (Pietro Antonio Domenico Bonaventura Trapassi, 1698-1782). Deze vervaardigde libretti voor 27 opera's, verschillende kortere dramatische werken, 8 oratorio's, en vele serenades, lyrische gedichten en canzonettas. Ook de teksten van de 6 Notturni (Terzette) KV 439 van W.A. Mozart zijn van de hand van Metastasio.

Het Pietro Metastasio Ensemble telt zeven leden. De sopraan, mezzo-sopraan, bariton en de pianist zijn professional, zij zijn zeer actief als uitvoerend musicus en docent. De drie klarinettisten/bassethoornisten zijn allen goede en ervaren amateurs. Het concert op 16 maart 2003 wordt verzorgd door Ali Henrickson,  sopraan, Roland Aalbers, piano, Janny Schotgerrits - klarinet en Mirjam Hesselink, bassethoorn/basklarinet.

Ali Henrickson – sopraan – begon al jong met orgelles en zingen was haar grote hobby. Na een afgeronde boekhoudopleiding behaalde ze in 1997 het diploma Docerend Musicus Solozang. Hierna studeerde ze zang bij Catharine Patriasz, volgde diverse malen de zomerzangcursussen bij Cora Canne Meijer, bij wie ze haar studie voortzette. Op dit moment is Irene Maessen haar coach.

Ali Henrickson verleent regelmatig haar medewerking aan recitals en concerten als soliste, o.a. het Mendelssohn-festival in Wageningen, i.s.m. regionale orkesten en diverse Mozart operaprogramma's. Ze geeft recitals met organist en pianist Leander van der Steen, o.a. in het Beauforthuis te Austerlitz, met pianist Roland Aalbers liederen en opera, o.a. met het mannenkoor KNA te Oosterbeek, en met Jeroen Snijders voor de vriendenavonden van "De vrienden van het Lied". Recent is ze aangenomen bij het Bachkoor Holland o.l.v. Charles de Wolff.

Sinds 1998 Ali Henrickson verbonden aan het centrum voor muziek, dans, theater en beeldende kunst 't Venster te Wageningen als docente klassieke zang. Ze verzorgt diverse stemvormings- en koorscholingsopleidingen bij 't Venster en bij regionale koren. Tevens heeft ze de leiding over een vocaal ensemble en is ze contactpersoon voor de koren. Daarnaast heeft ze een privé lespraktijk, zangstudio ala'LI, te Lunteren.

Roland Aalbers – piano – begon zijn studie bij Arthur Hartong aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Na het diploma Docerend Musicus behaalde hij achtereenvolgens het diploma Uitvoerend Musicus en de Aantekening Kamermuziek bij Jacques Hendriks, beide cum laude. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen bij Detlef Kraus, Rian de Waal en in Duitsland bij Wolfgang Manz.

Naast het geven van solorecitals is Roland Aalbers vooral actief als kamermusicus. Al geruime tijd vormt hij een duo met de tenor Frank Fritschy. Zo waren zij te beluisteren in Het Concertgebouw te Amsterdam met "Die Schöne Müllerin" van Franz Schubert. Hij concerteerde met verschillende kamermuziekensembles en werkt momenteel samen met het Pietro Metastasio Ensemble en met de cellist Gé Bartman.

Roland Aalbers trad zowel in orkestverband als solistisch met diverse koren op, met werken van Carl Orff (Carmina Burana), Benjamin Britten (St.Nicolas Cantate) en Gioacchino Rossini (Petite Messe Solennelle). Hij is als repetitor verbonden aan de Christelijke Oratorium Vereniging Veenendaal. Hij verleende zijn medewerking aan CD opnamen en werkte samen met gerenommeerde solisten zoals Joke de Vin, Francine van der Heijden en Frans Fiselier.

Janny Schotgerrits – klarinet – bespeelt dit instrument sinds haar tiende jaar. Zij doet dit, als amateur, nog steeds met veel enthousiasme. Momenteel speelt ze in het Apeldoorns Symfonie Orkest, het FASO-blazersensemble en een kamermuziekensemble. Ze volgt lessen bij Oscar Ramspek. Sinds enige jaren bespeelt ze ook de bassethoorn, en vindt het een uitdaging om dit prachtig klinkende, maar moeilijk te bespelen instrument meester te worden.

Mirjam Hesselink – bassethoorn/basklarinet – werd in Saasveld (Ov.) geboren. Na de middelbare school volgde ze van 1977 tot 1981 gedeeltelijk de vakopleiding klassiek saxofoon aan het Twents Conservatorium te Enschede. In 1986 won zij met de saxofoon het Nationaal Topsolistenconcours voor Hafabra (Harmonie-Fanfare-Brassband). Om haar mogelijkheden tot samenspel binnen de klassieke muziek uit te breiden speelt ze sinds 1986 ook bassethoorn en basklarinet. Met het Apeldoorns Klarinet Kwartet nam ze in december 1989 deel aan een nationaal ensemble-concours. Het kwartet behaalde een eervolle derde prijs, waaraan verbonden een radio-opname bij de NCRV. In november 1998 was ze als solist te horen in het Saxofoonconcert van Glazounov. Ze werd begeleid door het Apeldoorns Symfonie Orkest.

Mirjam Hesselink is nu amateur gastspeler bij diverse orkesten en ensembles in Nijmegen en omgeving en bij een landelijk blazersensemble. Met o.a. het Symfonie Orkest Nijmegen en het Nederlands Amateur Blazersensemble geeft ze geregeld concerten in concertzalen, kerken en musea.

(Januari 2003)